ДA ПРЕДПАЗИШ БРАКА СИ”Повечето хора не се двоумят да застраховат своя дом или кола, или вещи, които са ценни. Не се двоумят да инсталират охранителни системи като решетки на прозорците и алармени устройства. А какво да кажем за опазването на твоя брак? Какво можем да правим ти и аз, за да защитим браковете си?” В отговор на тези въпроси, (поставени от Дейл Харкоум), бихме искали да споделим няколко практични съвета, които събрахме от много „експерти” –  молим се да ги намерите за полезни.

И така, за да опазиш  сърцето си, да защитиш брака си и почтеността и свидетелството си като християнин, ще ти помогне следното:

- „Не бъди наивен. Повечето хора, които стигат до извънбрачни връзки, не започват с това намерение. Изневярата обикновено започва с невинно взаимоотношение, което с времето навлиза в емоционална дълбочина, прекрачваща линията на верността.” (Джил Савидж)      

- Осъзнай важността на твоите избори. Печелим важна битка, когато спрем да питаме какво не е наред с определени избори, а вместо това запитаме какво е редно при тях. Всеки ден прочитам една строфа, сложена над компютъра ми. „Изборите, които правим всеки ден, диктуват живота, който водим. Бъди верен на самия себе си!” В основата си това е посланието, за което Лука говори в Писанията. „На когото може да се повери съвсем малко, може да се повери и много” (Лука 16:10). С други думи, как се справяме с малките неща диктува как реагираме на големите. Като християни трябва да изучим какво Бог желае за живота ни и да останем верни на Неговите желания.” (Майкъл Смоли, адаптирано от статията „Да опазиш брака си от изневяра”, www.Smalleyonline.com) 

- Знай своите граници. Постави ограда около сърцето си и защитавай  свещената земя, запазена само за брачния ти партньор. Много семейни хора не разбират, че е възможно да протече химическа реакция и с някой друг, освен с техния спътник в живота. Това е емоционално прелюбодейство – душевна близост с някого от противоположния пол извън брака. Емоционалното прелюбодейство е изневяра на сърцето. Когато двама души започнат да разговарят за съкровени борби, съмнения или чувства, те може би споделят душата си един с друг по начин, който Бог е замислил изключително само за брачното взаимоотношение. Емоционалното прелюбодейство е приятелство с другия пол, което е напреднало твърде много.” (Денис Рейни, адаптирано от статията „Да избегнем емоционалното прелюбодейство”, www.Growthtrac.com)   

- „Спри да се заблуждаваш сам. Разбери, че всяко човешко същество притежава огромна способност да мами себе си, когато не е свързано с Бога. Знай, че започнеш ли веднъж да си намираш оправдания за неморално поведение, всяко оправдание ще ти звучи все по-приемливо и ти ще затъваш все по-дълбоко и по-дълбоко в грях и разруха. Признай, че не можеш да имаш доверие на самия себе си далеч от Бога и вземи решение да стоиш близо до Него.” (Джери Дженкинс, от книгата „Защитни огради: да обичаш брака си достатъчно, за да го пазиш.”)

- „Отбягвай изкушението. Невинни влизания в чата могат да изложат брака на опасност, когато някой намери „сродна душа в киберпространството”. Когато откровеността, която липсва в един брак, се излее на компютърния екран, това може да доведе до емоционални изневери. Превантивните мерки включват: · Отбягвай да обсъждаш емоционални въпроси или лични проблеми по интернет. · Отбягвай чат румове и интернет сайтове предназначени за запознанства и общуване. · Ако е нужно, ограничи времето си онлайн. Ако споделяш емоционална близост в каквато и да е сфера с някой от другия пол, който не ти е съпруг/а, СПРИ!” (От статията „Имунизирани срещу изневярата”, Foreverfamilies.com).

- „Приеми, че работата може да бъде опасна зона. Не обядвай насаме и не прекарвай кафе почивките с един и същ човек (от другия пол). Когато пътуваш със сътрудник, срещайте се само на публични места.” (Шърли Глас)

- Осъзнай силата на очите си. Както е било казано, очите ти са прозорците на твоята душа. Спусни щорите, ако усетиш, че някой се задържа малко прекалено дълго пред твоите прозорци. Давам си сметка, че добрият зрителен контакт е необходим за ефективното разговаряне, но има един друг вид дълбок поглед, който трябва да е запазен само за твоя/та съпруг/а.” (Денис Рейни, от статията „Да избегнем емоционалното прелюбо-действо”,  www.Growthtrac.com)

- „Избягвай емоционална близост с привлекателни алтернативи на твоя брачен партньор. Съпротиви се на желанието да избавиш някоя нещастна душа, която си излива сърцето пред теб.” (Шърли Глас)

- „Внимавай да не прекарваш почивката си с човек от другия пол. Например, ако обичам конна езда, а съпругът ми не, но някой друг мъж би дошъл да язди с мен, това споделяне на любимото занимание с друг мъж може да  събуди в мен чувства, които не искам да изпитвам към него. Но точно това е  разликата между мен и някой, който мами  - аз не се поставям в ситуация, която да провокира подобни „неудобни” чувства.” (Лусилуу)      

- „Ако приятелство с човек от другия пол посреща твои нужди, които би трябвало само твоят/а съпруг/а да посреща – прекрати го бързо. Това може да е болезнена загуба първоначално, но от това далеч не боли толкова, колкото  от изкушението, родило грях.” (Денис Рейни, от статията „Да избегнем емоционалното прелюбодейство”  www.Growthtrac. com)

- „Засей защитни огради още преди проблемите да пуснат корен. Знай, че ако засадиш плет около брака си преди да се озовеш в заплашителна ситуация, ти можеш да попречиш на много проблеми да пуснат корен и да задушиш любовната афера още в зародиша й.” ((Джери Дженкинс, от книгата „Защитни огради: да обичаш брака си достатъчно, за да го пазиш.”)   

- „Не се подлъгвай да правиш сравнения. Всички ние правим грешки, имаме лоши навици и досадни обноски. Когато сравняваме някой „нов приятел/ка” със  съпруга/та си, сравнението не е справедливо, защото  не виждаме тази личност в реалните условия на  живота под един и същ покрив, с грижа за децата в 3 ч.сутринта и борба за свързване на двата края.” (Джил Савидж, от статията”Осем предпазни мерки срещу прекаленото сближаване”, www.Marriagepartnership.com)                      
- „Бъди честен със себе си. Ако се обличаш хубаво, за да се харесаш на някой друг и се мотаеш из паркинга  с надеждата този човек да те покани на обяд, спри още сега, преди да си стигнал твърде далеч. Ако се двоумиш кое поведение е неуместно, попитай себе си: „Бих ли правил това пред съпруга/та си?” И ако още не си сигурен, запитай се: „Бих ли правил това пред Господа?” (А ти си пред очите Му, както ти е известно.) Ето едно просто правило, което ще те държи в правия път. Ако трябва да се криеш или да лъжеш за нещо – не го прави!” (Нанси Андерсън, от книгата „Да избегнем синдрома на по-зелената трева”)

- „Когато си изправен срещу изкушението да харесваш някой, различен от твоя брачен партньор, разбери, че има  един единствен начин, който работи – БЯГАЙ! Всеки друг подход, като например да си търсиш рационални обяснения за поведението си, е обречен на провал. Реши да бягаш от ситуацията като от заразна болест.” (Джери Дженкинс, от книгата „Защитни огради”)

- „Увери се, че твоята мрежа от социални контакти подкрепя семейството ти. Обгради се с приятели, които са щастливо женени и които не вярват, че е редно да се изневерява.” (Шърли Глас)

- „Инвестирай повече в твоя дом. Здравите бракове се градят,  когато съпрузите прекарват време  заедно, смеят се заедно и играят заедно. Ако не излизаш на срещи с твоя/та съпруг/а, определи дати за това през идните месеци и направи приоритет времето ви, прекарано заедно.” (Джил Савидж, от статията ”Осем предпазни мерки срещу прекаленото сближаване”, www.Marriage partnership.com)
- „Ако твоят брачен партньор не желае да изгради брачна защитна преграда с теб, знай, че каквато и преграда да се опиташ да издигнеш, тя ще бъде благословена от Бога. Най-вече, продължавай да се молиш. Поради това, че твоят брак е портрет на Неговата връзка с църквата Му, можеш да си сигурен/на, че Бог желае да имаш един прекрасен брак.” (Ърин Прейтър, от статията „Как да построиш и да поддържаш една ограда”, публикувана от „Фокус върху семейството”).

Молим се тези съвети да са ви полезни.
Бог да благослови брака ви!

 

Синди и Стив Райт