ДA ПРОМЕНИШ ПРИСТРАСТЕНИЯ СИ УМ

 

И така, как променяш ума си, когато става дума за инвестирането му в места, където не бива да ходиш. Това е въпросът, с който бихме искали да се занимаем като продължение на Посланията за брака „Прелюбодейство на ума”, които току-що завършихме.            

Получихме следния коментар за последната ни статия и бихме искали да му отговорим така, че всички да могат да го прочетат: „Това е отрезвяващ материал. Още по-добре е в бъдещи статии да се пише как човек да се измъкне от сексуалния грях. Някак си се съмнявам, че само „изтъкването на проблема” ще помогне на тези, които напълно си дават сметка за греховността на порнографията и отчаяно се опитват да се измъкнат от това греховно поведение, но нямат особен успех.”   
Съгласни сме с това – поне дотолкова,  доколкото човекът, пленен от този грях, може и да не иска да погледне това, което пишем – така, както не иска да признае, че това е грях. Но хората, наранени от този тип поведение, наистина се радват, че даваме гласност на този проблем. Получихме много писма, които по същество казват следното: „Най-сетне, някой в църквата да се залови с този въпрос.” А други казват: „Чувствам се така сякаш сте надникнали в дома ми и сте видели болката, през която минавам.” Затова нека кажем на тези, които лично сме докоснали, че се радваме да изведем това на светло и да разобличим тъмнината. Надяваме се тези послания да донесат помощ и надежда.

За тези, които чувстват, че при занимаването с този проблем „натриваме сол в раната” вместо да даваме „практически указания”, е нужно да кажем, че няма начин да окажем ГОЛЯМА помощ чрез няколко Послания за брака на онези, които са хванати в примката на този потаен грях. Който се закачи за този грях,  често намира благовидни причини за поведението си и се оправдава, и отхвърля действието на Святия Дух. Това е като всяко друго пристрастяване. Първият път отваря вратата към втория и към следващия, и по-следващия. И всеки път повлича след себе си някакъв вид мисловен обрат, за да може да се оправдае този вид измама. Ето защо, тези Послания за брака са предназначени да бъдат СТАРТОВА ПОЗИЦИЯ, която се надяваме да вдъхнови хората да потърсят помощ.

Както авторът Гари Томас казва: „Макар че книгите и семинарите с практични указания за брака (както и Посланията за брака) безспорно имат своето място и значение, сами по себе си те пропускат ключовия въпрос. Наистина не става дума толкова за това КАК ДА  направим нещо, много по-често въпросът е дали имаме ЖЕЛАНИЕТО за това.” Ти трябва да имаш ЖЕЛАНИЕТО да се промениш преди наистина да поемеш инициативата да откриеш КАК да го направиш. Не можеш специално да храниш с лъжичка един пристрастен човек и да очакваш той или тя да се промени дълготрайно. Ако тези хора не разберат колко е важно да правят всичко, което е необходимо, за да се откопчат от зависимостта си и ако не извършат съзнателен поврат в своето мислене и навици, те отново ще се върнат към нея.

Молитвата ни е тази поредица да е катализатор някои хора да стигнат по-близо до промяната на умовете и сърцата си. Когато това стане, промяна е възможна. И така, ето няколко полезни съвета за онези, които ДЕЙСТВИТЕЛНО имат „желанието” да спрат да вършат това, което е нередно:       

- Първо, кажи „Не” на това, което се опитва да отрови ума ти и брака ти. Това започва  с решение, а след това действие.
- И после трябва да БЯГАШ ОТ това, в което не трябва да се забъркваш. Това е, което Библията ни казва да правим. Ти не нагазваш в това, нито се бориш с него; ти бягаш от него и намираш помощ, за да не се върнеш обратно назад.

„Това, което Бог е създал за добро, човешките същества извращават и продават.  Това, което дойде от Бога – съпругът и съпругата да се „опознават” по-интимно един друг, се превръща в бог за толкова много хора. Временните удоволствия на тази интимност вкарват хората в един ад от сексуална пристрастеност и духовен гнет. Бягай от неговата хватка, така както би бягал от отровна змия ... Когато се заиграваш с нещо, което дори само намеква  за неморалност (виж Ефесяни 5 гл.), ти си играеш с огъня. Това притъпява съвестта и оставя дълбоки белези върху душата.” (Гари Кинамън) Разбра ли? Бягай от това.
- Търси богоугоден съвет и намери приятел, който да ти помага като те държи отговорен в твоята битка срещу гравитационното притегляне към онова, което нарушава святостта.
- Вземи  мерки да защитиш своя компютър. Не го слагай в помещение, в което няма други възрастни наоколо, докато работи. Постави го в  някоя всекидневна, където липсва уединението за гледане на онова, което води в  „тъмнина”. Измисли начин да има достъп до компютъра само когато и други присъстват и нека това важи и за телевизора (ако той е проблем за теб). Предпазвай себе си и предпазвай семейството си. Ако е нужно да сложиш катинар на компютъра си или напълно да се освободиш от него (както филмът „Устойчив на огън” показа в битката на съпруга срещу отдаването на това пристрастяване).

Ти не можеш да предпазиш себе си от всичко по всяко време, но правилото може да бъде: „Колкото до мен в моя дом (и доколкото ти е възможно, извън твоя дом), ние ще почитаме Господа.” Псалм 101 гласи: „Няма да оставя пред очите си никакво срамно нещо.” Това е добро правило за всички нас – без значение кои сме ние или къде се намираме!

 

Синди и Стив Райт